Home Dom Evo šta treba da znate ukoliko planirate da imate štene

Evo šta treba da znate ukoliko planirate da imate štene

jastuci za pse

Rešeni ste da imate novog kućnog ljubimca i odlučili ste da to bude pas. Dolazak šteneta u vaš dom podrazumeva određenu vrstu pripreme. Inforimišite se na vreme o potrebama jednog šteneta i potrudite se da sve potrebno nabavite kako bi on a i vi bili bezbrežnoi već od prvog dana njegovog boravka u vašem domu. Donosimo vam par saveta koji će vam svakako pomoći u što boljoj pripremi za vašeg novog krznenog prijatelja. 

Sve neophodne stvari

Iako često tokom dana menjaju mesto u kom bi se ušukali, primirili i zaspali, svako štene ipak voli da ima svoje mesto za spavanje. Jastuci za pse će vas u ovom slučaju spasiti. Udobni su, mekani su i savršeni za vašeg ljubimca.

Na taj način vaš ljubimac će se osećati bezbedno i sasvim uživati u svom novom omiljenom kutku. Kreveti za pse postali su nezamenljiva i neophodna oprema kada su vaš pas ili mačka u pitanju. Danas možete pronaći veliki broj različitih oblika, veličina i dezena kreveta za pse u najrazličitijim prodavnicama opreme za kućne ljubimce. Pored kreveta za pse, pre samog dolaska vašeg šteneta nabavite posude za hranu i vodu. Važno je da to budu odvojene posude, dakle jedna isključivo namenjena za hranu a druga za vodu.

Savetujemo vam da birate one koje se lako peru i dezinfikuju. Ono što je bitno kada su u pitanju kućni ljubimci jeste da njihove posude uvek budu na istom mestu. Takođe da budu dovoljno velike i da ih obavezno perete posle svake upotrebe. Najveći broj obroka koje bi štenetu trebali da dajete je četiri. Ukoliko štene ne pojede ceo obrok najbolje je da isti sklonite posle pola sata i ništa ne dajete do sledećeg jer na taj način ćete mu onemogućiti opciju biranja hrane. Ne navikavajte svoje štene na davanje hrane sa stola sa koga vi jedete kao ni na međuobroke. Po pitanju same ishrane raspitajte se kod veterinara ili mu dajte onu hranu kojom je već štene hranjeno. 

kreveti za pse

Higijena

Kada je higijena u pitanju pre dolaska šteneta nabavite šampon koji je namenjen psima, četku za češljanje dlaka kao i pastu i četkicu za zube. Sve ovo najbolje je držati podalje od šteneta kako ono ne bi došlo u kontakt sa istim. Lepo bi bilo da nabavite i jednu igračku, dovoljno veliku kako ga vaše štene ne bi lako pregrizlo. Dok štene ne nauči da vrši nuždu najbolje bi bilo da nabavite novine ili specijalne pelene za sam početak. 

Možda vam pomisao na kupanje šteneta izaziva strah ali ne brinite se, bitno je samo da sapunica ne uđe u oči, uši ili usta i da naravno koristiti šampon koji je namenjen za pse. Psa posle šamponiranja dobro isperite i osušite. Možete koristiti peškir kako bi uklonili višak vode sa psa a zatim koristiti fen kako bi bili sigurni da je pas dobro osušen. Ne izvodite ga neposredno posle kupanja napolje u šetnju. Obavezno redovno četkajte vašeg psa jer to je dobro za samo zdravlje kože i dlake vašeg ljubimca.