Home Zdravlje Sezona virusa – inhalacija beba i dece

Sezona virusa – inhalacija beba i dece

inhalator

Uz smenu godišnjih doba obično ide i sezona virusa i prehlada. Sa hladnijim danima menjaju se i naše navike, pa tako boravak u prirodi sve češće zamenjujemo boravkom u zatvorenim prostorima, a sve to dodatno pogoduje širenju virusa. Naravno, među najosetljivijima su bebe i deca.

Virusi i prehlade najčešće napadaju respiratorne organe, a to je naročito komplikovano kada su u  pitanju bebe i mala deca koja teško podnose simptome respiratornih infekcija. Zbog toga je odgovarajuća terapija određena od strane lekara najvažnija, a od velike pomoći su i inhalatori za bebe i decu.

Šta su inhalatori?

Inhalatori za decu predstavljaju vrlo efikasne uređaje kada su pitanju bebe i mala deca. Ova pomagala predviđena i za kućnu upotrebu pružaju veliko olakšanje kod respiratornih problema koji se tokom sezone virusa i prehlada često javljaju. I ne samo tada – inhalator je uređaj od velike koristi, zapravo, tokom čitave godine, kako zbog alergija kojima je sve više dece sklono, tako i zbog zagađenog vazduha koji, nažalost, sve češće prouzrokuje respiratorne tegobe. Takođe, inhalatori imaju važnu ulogu i kod tretiranja simptoma bronhitisa, kao i astme.

Pored inhalatora dizajniranih posebno za decu, na tržištu ćete lako pronaći i one namenjene za čitavu porodicu. 

Kako funkcioniše inhalacija?

Inhalacija je terapeutska metoda koja služi lečenju respiratornih tegoba koje mogu biti izazvane različitim, već pomenutim faktorima. Inhalacija omogućava širenje disajnih puteva, razređivanje sekreta i olakšavanje njegovog izbacivanja, što je naročito značajno kod beba i male dece koja još uvek ne umeju da izbace sekret u potpunosti samostalno. Pomoću inhalatora, lekovita para stiže direktno do pluća, sprečavajući na taj način lepljenje sekreta na pluća i ujedno olakšavajući disanje. Na ovaj način se sprečava i razvijanje blažih respiratornih infekcija u neke teže oblike, poput bronhitisa ili upale pluća.

Pored inhalatora koji su sve češće u kućnoj upotrebi, naročito tamo gde su mala deca, tu su i toplomeri bez kojih je decenijama unazad nezamislivo pratiti zdravstveno stanje dece, ali i odraslih, u kućnim uslovima. Različiti tipovi toplomera mogu se pronaći na tržištu.

Tipovi inhalacije

Dva osnovna tipa inhalacije su inhalacija uz pomoć pare i inhalacija uz pomoć nebulizatora. 

  1. Inhalacija pomoću pare – često se primenjuje kod beba i male dece. Ovakva inhalacija uključuje upotrebu inhalatora sa toplom vodom. Ovde dolazi u obzir i upotreba npr. eteričnog ulja eukaliptusa koje će dodatno olakšati disanje, ali se ovo ne preporučuje bebama, ali i za stariju decu je svakako neophodna konsultacija sa lekarom.
  2. Inhalacija pomoću nebulizatora – ovaj tip inhalacije primenjuje se kod lečenja ozbiljnijih respiratornih problema. U dogovoru sa lekarom, pomoću inhalatora se primenjuje odgovarajuća terapija. Lekovi u tečnom stanju se pomoću inhalatora pretvaraju u fine čestice koje na ovaj način stižu direktno do respiratornog trakta, gde su i neophodni.

U zavisnosti od tegoba, lekar može prepisati upotrebu različitih lekova, poput bronhodilatatora ili kortikosteroida, a često se preporučuje i upotreba fiziološkog rastvora koji predstavlja neutralno sredstvo za ispiranje disajnih puteva. 

Svakako, važno je napomenuti da se upotreba bilo kakvih pomagala ovog tipa, kao i lekova, nikako ne preporučuje bez prethodne konsultacije sa pedijatrom.