Home Zanimljivosti Zlatnici su oduvek bili statusni simbol, pogledajte zbog čega je to i...

Zlatnici su oduvek bili statusni simbol, pogledajte zbog čega je to i danas tako

Istorija sveta prepuna je burnih događaja i obeležena osvajačkim pohodima koji su proizilazili iz konstantne težnje za moći. Upravo su najmoćniji vladari, u bilo kom kraju sveta, pokazivali svoju moć kroz nagomilano bogatstvo. Jedino su oni mogli da kuju zlatni novac sa svojim likom, odnosno zlatnike.

Jedan od razloga za to je što je cena zlatnika bila daleko veća nego cena kovanja srebrnog i bakrenog novca. Tako zlani novac vidimo u opticaju  samo u najmoćnijim kraljevstvima kroz istoriju.

Zlatnici kao ukras

Upravo zbog toga što su zlatnici bili najvrednija valuta inkorporirani su kao deo narodne nošnje u mnogim narodima. Kako je cena zlatnika, i to se misli na samo jedan pojedinačni komad, bila znatno veća nego celokupna imovina nekog kmeta u srednjem veku, saim tim su oni postali sredstvo kojim bi se pokazivao statusni simbol. Žene su od okruglih komada zlata, koji su ličili na zlatne novčiće, pravile niske koje su stavljale kao ukras oko vrata ili na glavu. U mnogim slovenskim narodima ovakvi ukrasi su se kačili i na marame koje su se stavljale na glavu i oni su tako postali deo narodne nošnje i zadržali su se i dan danas.

Zlatnici u srpskoj tradiciji

Već smo pomenuli da su zlatnici bili deo narodne nošnje mnogih slovenskih naroda, pa je logično da su našli svoje mesto i u srpskoj tradiciji. Pored toga što su bili deo narodne nošnje, imali su važno mesto i u narodnim običajima. Već je pomenuto da je cena zlatnika bila izuzetno visoka, pa su se zbog toga oni smatrali jako vrednim poklonom koji se darovao u specijalnim prilikama, kao što su rođenje deteta, krštenje, venčanje… Ovi pokloni su bili prva lična imovina pojednca koja je pažljivo čuvana godinama i koja se unovčavala samo u doba najvećeg zla. Inače, u normalnim okolnostima, služila je za pokazivanje statusa porodice.

Zlatnici u Srbiji danas

Cena zlatnika je u zlatarama je viša nego cena nekog komada nakita iste gramaže. Razlog za to je to što se zlatnici kuju od najkvalitetnijeg zlata visoke čistoće, dok to nije slučaj sa nakitom kao što su ogrlice, prstenje i narukvice. Zbog toga se zlatnici i dalje smatraju izuzetno vrednim poklonom koji se i danas poklanja samo u specijalnim prilikama.

U nekim krajevima Srbije se upravo zbog visoke cene zlatnika oni i dalje koriste kao ukras i sredstvo za pokazivanje ekonomskog statusa porodice. Na događaju koji se odigrava svake godine krajem leta se okupljaju pripadnici jedne nacionalne manjine, a koji prvenstveno služi za upoznavanje mladih zbog eventualnog sklapanja braka, i tada devojke i mlade žene oblače narodne nošnje i nose niske od zlatnika. Ovo je došlo do toga da se čitave porodice nadmeću u tome kakvu i koliko dukačku nisku od zlatnika će nositi njihove ćerke i snaje, pa su neke niske dugačke preko jednog metra i teške po nekoliko kilograma. Naravno, za neudate devojke, ovo je prvi signal da dolazi iz bogate porodice i da se očekuje da budući mladoženja bude makar istog ekonomskog statusa kao što je njena.