Home Porodica Kako organizovati porodično putovanje

Kako organizovati porodično putovanje

Bez obzira na to koliko ste dobro putovali, putovanje sa malom decom je potpuno drugačije iskustvo od solo ruksaka ili putovanja u paru.  U ovom tekstu ćemo razjasniti neke stvari koje bi trebalo da vas zanimaju kada je u pitnaju porodočno putovanje.

Bez iskustva roditelja koji putuju, praktikuje su način na koji sete putovali kao bračni par. Ta strategija je bila dobro polazište, ali se brzo naučili nekoliko vrednih lekcija na teži način i napravili nekoliko grešaka.

Sada, putujući s porodicom, treba znati neke od najrelevantnijih saveta o putovanjima  kako biste izbegli naše greške i lakše putovali:

Rezervišite smeštaj sa odvojenim zonama za spavanje

Izaberite smeštaj koji nudi jednosobne ili dvosobne apartmane umesto standardne hotelske sobe sa dva kreveta. Platićete malo više za ovu pogodnost, ali dobar noćni san je ključni sastojak uspešnog porodičnog putovanja.

Međutim, ako želite popiti piće, pročitati knjigu, pogledati film ili razgovarati, najbolje je da rezervišete smeštaj koji će vama i vašoj deci pružiti odvojena mesta za spavanje.

Ne nudi svaki hotel apartmane sa jednom ili dve spavaće sobe, tako da morate malo više da istražite. Mi koristimo većinu velikih veb lokacija kao što su Ekpedia, Booking.com i Hotels.com da bismo saznali opcije hotela u našem cenovnom rangu, a zatim idemo direktno na veb lokaciju hotela da istražimo mogućnosti i raspoloživost soba.

Najam apartmana je najbolja opcija za to. Često su jeftiniji od hotela i nude sve blagodati doma. Tražimo apartmane u centralnom delu koji nude punu kuhinju i veš, što nam štedi vreme i novac. Mi volimo da koristimo Airbnb.

Igrajte sigurno, pravite rezervacije

Pre dece, retko smo rezervisali unapred. Deo avanture stiže bez plana i dozvoljava da vas trenutak vodi, zar ne? Problem sa ovim stilom putovanja je što kada imate decu morate razmotriti njihov prag za neudobnost.

Učinite sebi i svojoj deci uslugu: unapred napravite rezervaciju za hotel i prevoz kako biste izbegli nepotrebne frustracije. Šetnja ulicama satima u potrazi za hotelskom sobom ili čekanje dodatnih šest sati na železničkoj stanici nije najbolje u najboljim vremenima, a kamoli kada u situaciju dodate lukavo dete. Nije lepa.

Ne pretpostavljajte da će vaš hotel ili apartman imati na raspolaganju krevetić ili visoku stolicu. Nazovite unapred da biste potvrdili raspoloživost, čak i ako veb lokacija hotela kaže da ima jaslice u ruci (može ih koristiti drugi gost tokom vašeg boravka).

Ublažite teret, iznajmite opremu

Mama koja se šeta po Južnoj Americi sa svojim mališanom i kolicima za bebe
Da li ste znali da na najpopularnijim destinacijama za putovanja postoje porodice na raspolaganju porodicama za iznajmljivanje kolica, krevetaca, autosjedalica, visokih stolica, igrališta i bicikala?

Uslugu smo prvi put koristili ranije ove godine na putovanju u Meksiko. Iznajmljivali smo dvosoban stan na nekoliko nedelja, pa smo morali da nađemo čvrst krevetac za našeg mališana. Vlasnik stana preporučio je lokalno preduzeće koje je postavilo krevetić prije našeg dolaska i uzelo ga nakon što smo krenuli. Bilo je super povoljno i povoljne cene (mislim da smo plaćali oko 50 USD nedeljno).

Dostupnost zavisi od lokacije, doba godine i dužine vremena koje trebate da biste koristili predmet. Još moram pronaći centralni vebsajt koji funkcioniše za sve destinacije, zato je najbolje da istražite na mreži i koristite lokalno preduzeće koje ima dobre kritike. Ako ste u nedoumici, pitajte svemogućeg Googlea.

Zaštitite se – nabavite odgovarajuće putno osiguranje

Slatka beba koja se smeška kameri u kolicima tokom putovanja u inostranstvo
Ovaj je samorazumljiv. Putno osiguranje može se osećati kao dosadan, nepotreban trošak, ali uvek je najbolje igrati se sigurno, posebno sa malom decom.

Naše novorođenče ima ozbiljnu alergiju na hranu, a naše dete je slučajno podložno, pa izlet u bolnicu ne dolazi u obzir. Ovo nije vreme da sečete uglove kako biste uštedjeli novac, pa nabavite pravi plan koji štiti sve. Kada ste u nedoumici, uzmite telefon i razgovarajte s nekim o vašim određenim pitanjima i problemima.