Home Zanimljivosti Prednosti koje imaju vesti online platforme u odnosu na radio stanice

Prednosti koje imaju vesti online platforme u odnosu na radio stanice

Najnovije vesti objavljuju se svuda i mogu se na različite načine ispratiti, a zatim i preneti drugima usmenim, ili putem modernih komunikacionih alata. Radio stanice su od davnina poznate kao program koji se aktivno sluša kod kuće, u kancelariji i posebno automobilu. Dok i danas postoje ljudi koji se informišu putem programa omiljene radio stanice, vesti online mreže su izrazito popularnije.

Kako radio stanice kao jedinu aktivnost imaju slušanje, sadržaj je fokusiran na pripremi i oblikovanju upečatljivog teksta, koji će privući pažnju javnosti. Za razliku od toga, vesti dana na internetu imaju multimedijalan karakter, kombinuju raznovrsne sadržaje i usmerene su ka privlačnosti na više načina. Vesti online mreže se čitaju, istovremeno i slušaju, gledaju, prate i prenose na različite načine.

Najnovije vesti na internetu pružaju multimedijalnost i svestranost sadržaja

Vesti online platforme koncipiraju se na način da budu uverljive i uvek realne, privlačne i zanimljive pratiocima. Kako se radio stanice mogu samo slušati, a sadržaj internet vesti svestrano pratiti, jasno je da se može izlistati čitav niz prednosti za informisanje u modernom vremenu. Prvenstveno, vesti dana na internetu su multimedijalne, koriste raznovrsne sadržaje, aplikacije i imaju brojne funkcije.

Kombinujući tekstualni naslov i sadržaj vesti, uz dodatak relevantnih fotografija, ilustracija, animacija, snimaka, „linkova“ ka drugim sajtovima, kontakt podatke i druge elemente, ostavljaju živopisan utisak i stvaraju mogućnosti za potpuni doživljaj. Objavljuju se brzo i lako, kao format bogat činjenicama, ali i opcijama za slušanje, gledanje, čitanje i sveukupno praćenje putem interneta. U poređenju sa radio stanicama, internet daje spektar benefita, prilagodljiviji je kanal za plasiranje vesti i svima dostupan, u svim prilikama i situacijama.

Vesti na internetu omogućavaju interaktivnost na više načina

Pored multimedijalnosti kao važnog svojstva koje imaju vesti online formata, takođe je zastupljena izuzetna mogućnost interaktivnosti. Naime, najnovije vesti na internetu mogu se komentarisati odmah ispod objavljivanja na portalu ili društvenim mrežama, i to anonimno ili javno, kao i u bilo kojem vremenu i mestu. Istovremeno, predstavnici medijskih kuća pružaju odgovore na postavljena pitanja i omogućena je dvosmerna komunikacija, kao i razmena mišljenja između građana bilo koje udaljenosti. Za razliku od toga, vesti se putem radio stanica čitaju, a zatim slušaoci u određenim terminima emisija mogu, ali i ne moraju, imati mogućnost uključenja uživo, postavljanja pitanja, komentarisanja i druge srodne aktivnosti.

Vesti dana na internetu se takođe mogu brzo i efikasno prenositi od jednog do drugog korisnika online sveta, putem opcije „share“, odnosno „deljenja“ drugim osobama javno, ili putem aplikacija za komunikaciju – razmenu poruka, „linkova“, poziva i slično. To znači da su vesti online mreže uvek i lako dostupne, mogu se sačuvati i naknadno pregledati, bez obzira na vremenski period koji je prošao od samog objavljivanja i postavljanja na portale i društvene mreže.

Radio stanice se slušaju decenijama unazad, kao stvar navike, rutine i često informisanja tokom obavljanja drugih aktivnosti – vožnje, poslovnih zadataka i slično. Kada se uporede sa objavljivanjem vesti na internetu, jasno je da globalna mreža pruža ogroman broj prednosti, pre svega jer za razliku od stanica ima multimedijalan i interaktivan karakter.