Home Dom Koji materijal za molere je potreban prilikom renoviranja podova?

Koji materijal za molere je potreban prilikom renoviranja podova?

lepak za plocice

Obloge na podovima, kao i sloj ispod vidljive površine, predstavljaju važne elemente i faktore dugovečnosti upotrebe bez neravnina, škripanja i oštećenja. Podovi se svakodnevno koriste i trpe jak pritisak postavljanjem nameštaja, bele tehnike, uređaja i svih drugih stvari u enterijeru, zbog čega treba da budu izdržljivi i otporni u svakom trenutku. Da bi upravo bili takvi, potrebno je da se radovi realizuju pedantno i uz najbolji materijal.

Lepak za parket, cementna košuljica, lepak za pločice, dekorativni i prirodni kamen, boje, lakovi i druge strukture, samo su deo materijala koji je neophodan kada se vrši postavljanje ili renoviranje podova. Dodatno, uvek su potrebni dodatni učvršćivači, zaštitne tečnosti i srodni proizvodi za sveukupno lepe i trajne podove, koji će biti bez promena dugi niz godina.

Ravnajući sloj ispod vidljive površine poda – struktura koja daje snažnu osnovu podovima

Pre nego što se počne razmatranje podnih obloga, izbor između materijala, dimenzija i načina postavljanja, važno je obezbediti ravnajući sloj u prostoriji. Iako na prvi pogled mnoge površine podova deluju ravne i bez cementne košuljice, ručnog ili mašinskog nanošenja materijala, često se ne vide minijaturne šupljine, pukotine i neravnine koje mogu prouzrokovati kasnije habanje i oštećenje površine. Ravnajući sloj za podove postavlja se uz kombinovanje gotovog materijala sa vodom, sa svojstvima snažnog vezivanja i lakoće nanošenja na svaku površinu.

Mašinska tehnika je naprednija nego ručna, odnosno fizička i zahteva znatno manje vremena. Zahteva sušenje od bar nekoliko dana, a nakon toga podovi su spremni za oblaganje odabranom varijantom od drveta, keramike, mermera, granita i slično. Ravnajući sloj efikasno i profesionalno postavljaju iskusni moleri, zbog čega je važno pokloniti im poverenje i biti siguran da će sve obloge stajati više decenija bez pomeranja, mehaničkih oštećenja, grebanja i drugih pojava.

Različiti lepkovi – za uredno i sigurno postavljene podne obloge

Da bi parket bio postavljen idealno, obavezno se uz izbor dimenzija daščica koje se kreću obično u dužini od 40, 50, 60 ili nešto više centimetara, kupuje i proveren lepak. Za parket koji će imati dugotrajno lep i izgled bez oštećenja preporučuje se kupovina dvokomponentne strukture. Za razliku od jednokomponentnog koji je na bazi vode, dvokomponentni lepak za parket sadrži dodatni učvršćivač i brzo se suši, pa je za kratko vreme spreman za upotrebu.

Sa druge strane, kada se postavljaju pločice na površinu podova bira se snažni i renomirani lepak za pločice. U pitanju je materijal koji se nanosi u sloju od oko centimetar, za pričvršćivanje pločica za površinu poda, dok se nakon toga nanosi i popularna fug masa u odabranoj boji. Podne obloge su spremne za upotrebu nakon sušenja lepka, lakiranja i čišćenja, a broj koraka zavisi od odabrane varijante za prekrivanje površine.

Materijali za molere su vrlo raznoliki, brojni i koriste se kao kombinacija tečnih, čvrstih i drugih struktura za dobijanje vrhunskog uređenja svakog ambijenta. Podovi su jedan od prioritetnih elemenata uređenja svakog prostora, kao važan faktor bezbednog kretanja, ali i ukupnog utiska stila i dizajna. Zbog toga, uvek se prednost daje materijalima koji su vrhunskog kvaliteta, kao što su lepkovi, mase, smese i mnogi drugi, za besprekoran izgled i funkcionalnost svake podne obloge.