Home Zanimljivosti Nekoliko korisnih saveta za kupovinu polovnih traktora 

Nekoliko korisnih saveta za kupovinu polovnih traktora 

delovi za traktor

Svima poznata poljoprivredna mašina bez koje ne bismo mogli devedest posto stvari na njivi da završimo jeste traktor. Traktor spada u pogonsko vučne mašine i služi pri obavljanju različitih radnih operacija kao izvor energije u agregatu sa priključnim oruđima vukući, noseći ili dajući im pogon. Za skoro sve one koji se bave poljoprivredom je bitno da njihov traktor bude ispravan a to dosta zavisi od održavanja istog ali i da prilikom kupovine izaberemo onaj pravi.

Kupovina traktora može da iziskuje mnogo istraživanja i razmatranja jer je izbor istih danas na tržištu poprilično veliki i raznovrsan. Danas u Srbiji pored popularnih IMT traktora, John Deera, dosta ljudi bira traktore brenda Ursus. Prilikom kupovine traktora bilo da je u pitanju nov ili polovan obratite pažnju na dostupnost njegovih delova. Delovi za Ursus se mogu naći u svakoj opremljenijoj radnji za poljoprivrednu mehanizaciju. 

Pored pomenutih brendova i Zetor traktori su takođe popularni u Srbiji. Njih odlikuje jednostavnost, dugotrajnost i nisu skupi za održavanje. Uzimajući u obzir njihovu zastupljenost delovi za Zetor traktore mogu se lako nabaviti.

Kupovina polovnih traktora može ponekad biti prilično iscrpljujuće jer tržište poljoprivredne mehanizacije danas pruža velike mogućnosti kupcima. Donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam olakšati proces kupovine traktora a i na šta da obratite pažnju tom prilikom.

delovi za traktor

Bitna je namena 

Pre same kupovine traktora razmislite za koju svrhu će vam taj traktor najviše koristiti. U zavisnosti od toga kojom se vrstom poljoprivredne prozivodnje bavite savet je da birate i sam traktor. Nije isto ako se bavite voćarstvom ili ratarstvom. Za potrebe voćarstva možete uzeti manji traktor do 40 konjskih snaga dok ratarski traktori poseduju više konjskih snaga. Takođe jako je bitno napraviti jasnu razliku između standardnih traktora, onih univerzalnih i specijalnih jer je njihova primena upravo u poljoprivredi ograničena. Treba uzeti u obzir i površinu koja se obrađuje kao i to o kakvom se terenu radi. 

Marka traktora

Još jedna bitna stvar prilikom kupovine polovnog traktora jeste i sama marka. Sa traktorima iz uvoza kao što su John Deere, Fendt, Massey Ferguson nećete pogrešiti a i odlični su za obrađivanje veće poljoprivredne površine. Međutim za njih morate biti spremni da izdvojite mnogo više novca nego za recimo domaće IMT traktore koje možete naći po daleko povoljnijim cenama.

Na šta treba obratiti pažnju

Prilikom kupovine traktora obavezno prvo pogledajte i proverite motor, menjač i hidrauliku. Zatim se osvrnite na akumulator, gume kao i potrošnju ulja ali i ostale stvari poput koliko je eventualno pohaban udaran kao i koliko radnih sati ima. Među glavnim stvarima su svakako motor i menjač i ako su oni loši onda razmislite o kupovini takvog traktora jer kao takav neće dugo moći da se vozi dok je remot skup pogotovu remont inostranih traktora. 

Preporuka je da ako kupujete polovan traktor kupite onaj sa manje radnih sati, s tim što može doći u obzir i onaj sa više radnih sati samo ukoliko nećete koristiti često traktor odnosno samo par puta godišnje. Opšta je preporuka da ukoliko ne posedujete izvesno znanje o poljoprivrenosj mehanizaciji u kupovinu ne krećete sami već povedite nekog ko ima više iskustva.