Home Zanimljivosti Saveti za ugodan život naših kućnih ljubimaca

Saveti za ugodan život naših kućnih ljubimaca

Svako ko ima kućnog ljubimca želi samo najbolje za njega. Ako ste i vi tip osobe koji želi da pruži srećan i zdrav život svom ljubimcu ali niste sgurni kako bi to uradili ostanite sa nama i pročitajte u nastavku nekoliko korisnih informacija.

Bitno je da svom ljubimcu pružite onu količinu i vrstu ishrane koja njima odgovara jer na taj način pomažete da održi onu zdravu težinu i time izbegne mogućnost raznih bolesti povezanih sa gojaznošću. Potrudite se da vašem ljubimcu uvek obezbedite da ima svežu vodu i ako mu dajete poslastice obratite pažnju na količinu koju dajete.

Svi ljubimci koji se hrane kvalitetnom i doziranom hranom ne samo da su zdravi već i imaju više energije i lepše krzno. Hrana za mačke trebalo bi da sadrži visok procenat mesa bez suviše masti sa malo vlakna i minimum karbohidrata.

Redovne šetnje su obavezne jer ih drže fizički aktivnim i u formi. Ono što dodatno čini vašeg ljubimca zainteresovanim i angažovanim  jesu igračke, pravljenje staza sa raznim preprekama, vežbanje novih trikova. Pipremite dobar povodac i igračke za psa jer su neophodni u održavanju njihovog aktivnog života. Mačkama je potrebno podsticati njihov lovački instikt jer su one uglavnom zatvorene između četiri zida pa ako planirate da imate mačku kao kućnog ljubimca nabavite penjalicu ili grebalicu.

Svakom ljubimcu je potrebno mesto u kom može da se ušuška i da ima kvalitetan san. Krevet za psa mora biti pravljen posebno za potrebe vašeg ljubimca. Ako ljubimce želite da tretirate kao sebi ravnopravne članove porodice oni svakako zaslužuju krevete kojima će se rado vraćati i uživati.

Kreveti za pse i mačke trebaju da imaju odgovarajuće punjenje kojie će biti dobro za njihovu kožu i krzno. Bitno je voditi računa o higijeni psa i mačke a to podrzumeva između ostalog skraćivanje noktiju vašeg ljubimca. Četkanje je obavezno pogotovo onih psa sa dugom dlakom. O redovnom kupanju da i ne govorimo. Negom svog ljubimca ujedno pratite stanje na koži ili krznu vašeg ljubimca. Na taj način možete videti da li imaju peruti, ćelavih mrlja, ili suve kože. Takođe obratite pažnju na izbočine ili kvržice ukoliko tako nešto potoji jer to jeste razlog za javljanje veterinaru i određenu zabrinutost. Ako niste sigurni kako bi negovali svog ljubimca najbolje posavetujte se sa svojim verterinarom.

Kućni ljubimci zahtevaju određenu pažnju i vreme. Neki ljubimci zahtevaju više paženje od drugih. Mačke su dosta samostalnije i kao takve možete ih ostaviti dugo da borave same. Psi su nešto drugačiji. Ako ste tip osobe koji provodi dosta vremena van kuće razmislite da li je pas tip kućnog ljubimca za vas. Ako imate decu ljubimci su odlična stvar jer oni podižu kvalitet naših i život naše dece. Psi i mačke su u stanju da podržavaju dečiji razvoj tako što deca brigom o ljubimcu stiču pojam o pravilima i razvijaju pozitivne karakterne crte. Osim toga ljubimci podstiču i decu na aktivnosti. Prem istraživanjima deca koja održavaju kontakt sa životinjama od ranog detinjstva razvijaju bolji imunitet.