Home Zanimljivosti Zašto se vesti dana u većoj meri prate putem interneta u odnosu...

Zašto se vesti dana u većoj meri prate putem interneta u odnosu na štampana novinska izdanja

vesti dana

Načini praćenja vesti su stvar navike, rutine i često težnje da se na što lakši način dobiju potrebne informacije. Za sve teme od javnog značaja, kao i u okviru kategorija individualnog interesovanja, vesti dana zauzimaju bitno mesto u pogledu izvora novosti i saznavanja ključnih tokova. U poređenju sa dnevnom štampom, vesti dana na internetu danas su neverovatno popularnije i jednostavnije za praćenje.

Iako je od davnina sinonim za saznavanje najnovije vesti štampano izdanje dnevnih i nedeljnih novina, dok se ležerno ispijaju omiljeni ukusi kafe ili čaja, danas je situacija u značajnoj meri drugačija. Online vesti se prate sa bilo koje lokacije, bez obzira na mesto i vreme, jer nije potrebno ispuniti apsolutno nijedan uslov u tom smislu, sem imati dostupan „wifi“ signal interneta.

Online vesti se efikasnije i ažurnije postavljaju od pripreme štampanih izdanja novina

Za razliku od online vesti koje se mogu naći na stranici društvene mreže, portala ili drugog veb sajta za svega nekoliko sekundi, situacija sa tradicionalno poznatom dnevnom i nedeljnom štampom je drugačija. Naime, samo za pripremu novinskog izdanja treba dosta vremena, a ukoliko se radi o nedeljnim izdanjima koja izlaze na sedmičnom nivou, dolazak do informacija isključivo putem štampanih primeraka znatno je složeniji i zahtevniji u svakom smislu.

Vesti dana na internetu se jednostavno  pripremaju, oblikuju i obogaćuju fotografijama, video zapisima i drugim modernim sadržajima na brz i efikasan način, što nije izvodljivo kada je u pitanju štampa. Svakako, procedura objavljivanja online vesti je kraća u poređenju sa štampom koja se mora prvo pripremiti i oblikovati, a zatim i kvalitetno štampati, distribuirati do kioska i trgovinskih objekata, pa tek onda biti spremni da informišu široke mase ljudi.

Vesti dana na internetu su u pogledu sadržaja raznovrsnije i živopisnije od štampe

Iako je danas u velikoj meri štampa na trafikama oblikovana u obiman tiraž u boji, kvalitet praćenja takvih vesti sa internet formatom i vrhunskom rezolucijom gotovo je neuporedivo. Online vesti se pripremaju tako da tekst bude jasan, privlačan i sa ključnim činjenicama, a istovremeno praćen fotografijama, ilustracijama, audio i video zapisima, animacijama i slično. Pored toga, najčešće online vesti imaju integrisane i „linkove“, koji kada se pokrenu vode ka novoj internet stranici – društvenoj mreži, veb sajtu i slično, radi detaljnijeg informisanja u skladu sa željama i potrebama posetilaca.

Bez obzira na kvalitetniji papir štampe, inovativnije boje i bogatstvo sadržaja, štampana izdanja novina ne mogu da se uporede sa multimedijalnim sadržajem koji imaju vesti dana na internetu. Svakako, veliki broj ljudi i dalje obožava da dan započne štampanim izdanjem, ali su online vesti jednostavnije za pronalaženje bez odlaska izvan svog doma, kupovine, čekanja i ulaganje vremena, truda i novca. Najnovije vesti na internetu učinile su da se sve informacije pronađu na jednom mestu, bez potreba za bilo kakvim angažovanjem, jer prosto vesti pronalaze put do internet korisnika.

Online vesti se danas u sve značajnijoj meri pretražuju, čitaju, gledaju, slušaju i sveukupno prate u odnosu na prethodnu deceniju. Kada se vesti dana na internetu uporede sa kupovinom dnevne i nedeljne štampe, online resursi i izvori informacija daju neuporedivo više mogućnosti za praćenje ažurnih, potpunih i uvek dostupnih novosti.