Home Zanimljivosti Kako se vrši čišćenje dpf filtera kao faktora zaštite okruženja od izduvnih...

Kako se vrši čišćenje dpf filtera kao faktora zaštite okruženja od izduvnih gasova

Young blonde woman standing near broken car with popped hood talking on her mobile phone while waiting for help.

Briga o životnoj sredini zadatak je svakog pojedinca bez izuzetka i veoma je važno obratiti pažnju na efekte svake aktivnosti, delovanja i rada na okruženje. Priroda je nešto bez čega se ne može zamisliti život ni funkcionisanje, zbog čega je veoma bitno pronaći adekvatne načine očuvanja ekosistema u modernom vremenu inovativnih tehnologija.

Učestvovanje u saobraćaju danas je ne samo mogućnost, već i potreba koja je usko povezana sa svakodnevnim odlaskom na posao, fakultet, u kupovinu i na sva druga mesta uglavnom vožnjom u automobilima ili drugim načinima prevoza. Da bi svako vozilo bilo usklađeno sa pravilima odgovornog odnosa prema prirodi i održivosti životne sredine, važno je da se aktivno realizuje čišćenje dpf filtera.

Šta podrazumeva dpf filter i zašto je veoma važan za okruženje?

Skraćenica dpf jedna je od najpoznatijih u svetu motornih vozila danas i podrazumeva Diesel Particle Filter – u značenju filter materija, odnosno čestica dizel motora, koji ima ulogu u umanjenju negativnih efekata koje prouzrokuje kretanje vozila u prirodi. Naime, dpf filter sprečava izlučivanje štetnih čestica u vazduh tako što ih zadržava u svojoj strukturi uz prečišćavanje gasova koji se zatim emituju putem izduvnog sistema u prirodu.

U modernom vremenu, posebno u poslednjoj deceniji, u skladu sa propisima koji datiraju iz 2009. godine, proizvodnja automobila mora da se vrši uz postojanje dpf filtera. Zbog svog karaktera filtriranja čestica i samih gasova aktivno se mora vršiti čišćenje dpf sistema, radi održive i neprekidne upotrebe bez zamene i dotrajalosti funkcija. Znak da je potrebno čišćenje dpf filtera jeste uključivanje lampice koja pokazuje stepen njihove zaprljanosti i zašuštenosti sistema.

Koji su načini za čišćenje dpf filtera samostalno i kod servisera?

Preporuka za čišćenje dpf sistema uvek je odlazak u profesionalni servis koji neguje tradiciju uspešne regeneracije filtera i povratka u prvobitno stanje. Ipak, danas je dostupna i druga mogućnost, a to je čišćenje dpf filtera bez odlaska kod servisera, odnosno samostalno u samoj vožnji. Odlaskom u najbolji servis dobija se niz prednosti, a to je detaljno pregledanje stanja u kompletnom sistemu, rasklapanje delova, čišćenje dpf filtera, a zatim i vraćanje u prvobitni položaj za ponovnu upotrebu.

Ukoliko se ignoriše lampica za zaprljanost sistema, može doći do prekida funkcija filtera i potrebom za njihovom zamenom. Kako je to skuplje i zahtevnije rešenje, mnogo je lakše i brže realizovati povremeno čišćenje dpf  filtera, nego kupovinu novih delova. Sa druge strane, iskusnim vozačima dostupna je još jedna opcija, a to je automatska regeneracija tokom vožnje, što je rešenje koje može biti pravo usled iznenadnih okolnosti. Naime, automatsko čišćenje dpf filtera vrši se pri broju obrtaja motora na nivou od najmanje 3.000, kao i uz optimalnu brzinu od 60 kilometara na čas. Svakako, i pored ove pasivne regeneracije, savetuje se aktivno čišćenje u servisu.

Čišćenje dpf filtera imperativ je vožnje zasnovane na odgovornosti, održivosti i poštovanju ekoloških principa. Da bi se realizovalo čišćenje dpf filtera potrebno je pronaći najbolji servis, čiji majstori mogu izaći na teren, obaviti preglede i za kratko vreme izvršiti regeneraciju