Home Zdravlje Kako lečiti proširene vene

Kako lečiti proširene vene

Problem proširenih vena javlja se relativno često, a podložni su mu i muškarci i žene. U pitanju je oboljenje krvnih sudova koje najčešće pogađa donje ekstemitete.

Kako nastaje bolest?

Pre svega je potrebno objasniti kako izgleda venski sistem – on se sastoji od površinskih i dubokih vena. Duboke vene su nevidljive jer se nalaze u mišićima. U ovoj priči značajnu ulogu imaju venski zalisci – sitne pregrade čija je funkcija da održe tok krvi u nogama koji je suprotan gravitaciji. Ukoliko se zalisci oštete to posledično dovodi do proširenih vena jer krv počinje da se zadržava u donjim delovima vena, a to je upravo i mesto gde dolazi do proširenja vena. Praktično, proširene vene su vene sa nefunkcionalnim zaliscima. Pri popuštanju vezivnog tkiva u zidovima vena one počinju da se šire i zbog toga polako gube sposobnost da odvode krv iz nogu ka srcu.

Ukoliko se problemu proširenih vena ne posveti potrebna pažnja, to može dovesti i do težih stanja, kao i brojnih komplikacija. Dakle, neophodno je pravovremeno prepoznavanje problema i adekvatno lečenje. Postoje i brojni preparati kao što su Avaricon kapsule koji mogu imati izuzetno pozitivan efekat na ovaj problem.

Koji su simptomi proširenih vena?

Postoje brojni simptomi koji se mogu javiti i ukazati na postojanje problema proširenih vena. Pre svega, tu je osećaj težine u nogama, oticanje nogu i zglobova, bol koji se javlja i postaje dodatno izražen pri dugotrajnom sedenju ili stajanju, zatim svrab, peckanje, žarenje, osećaj napetosti u nogama, umor. Može doći i do pojave težih simptoma, poput tromboze koja može izazvati pojavu bolnih, tvrdih i crvenih kvrga na nogama.

Koji uzroci utiču na nastanak bolesti?

Opterećenje krvnih sudova nogu je ono što pre svega dovodi do problema proširenih vena. Do takvog opterećenja najčešće dolazi zbog uspravnog položaja čoveka. Takođe, oslabljeni venski zalisci koji bi trebalo da spreče venski refluks, još jedan su značajan uzročnik. Od velikog uticaja mogu biti i genetske predispozicije – nasledni faktor je toliko značajan da se ovo oboljenje često javlja iz generacije u generaciju u istoj porodici. 

Pored ovih faktora, tu su i gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća…

Prevencija i lečenje

Kada je u pitanju prevencija nastanka ovog oboljenja, fizička aktivnost i pravilna ishrana možda su i od najvećeg značaja. Ukoliko postoji dovoljno fizičke aktivnosti, mišići na nogama su jači, pa to olakšava i pumpanje krvi. Kod onih čija fizička aktivnost nije na zavidnom nivou i puno vremena provode u sedećem ili stojećem položaju, mišići su, logično, u slabijoj formi, pa nisu u mogućnosti da pruže venama neophodnu potporu, a to posledično dovodi do nastanka proširenih vena.

Kada su u pitanju oni koji imaju genetske predispozicije za nastanak proširenih vena, od izuzetnog je značaja da deluju preventivno, a to znači dovoljno fizičke aktivnosti, kao i ishrana koja će pospešiti bolje funkcionisanje čitavog kardiovaskularnog sistema.

Kada vene nisu u stanju da obavljaju svoju uobičajenu funkciju, mogu poremetiti rad i svih ostalih krvnih sudova. Zbog toga je neophodno ovom problemu ozbiljno pristupiti i primeniti adekvatnu terapiju (naravno, nakon konsultacije sa lekarom). Na samom početku bolesti i neoperativne metode mogu dati značajne rezultate, a primena određenih preparata kao što je Avaricon gel takođe može biti od velike pomoći. Ovakvi proizvodi vrlo efikasno utiču na simptome i olakšavaju tegobe.

Ukoliko su, ipak, proširene vene u naprednijem stadijumu, verovatno će biti neophodno da se odstrane, a to je moguće učiniti pomoću raznih metoda kao što su laserska i radiotalasna hirurgija ili klasična operacija.