Home Zanimljivosti Kako da štitimo okolinu?

Kako da štitimo okolinu?

Dizel čestice predstavljaju ozbiljan problem za okolinu i ljudsko zdravlje. Srećom, postoji tehnologija koja pomaže u smanjenju emisije tih čestica i štiti okoliš – Diesel Particulate Filter (DPF) filteri. U ovom tekstu ćemo detaljnije objasniti čemu služe DPF filteri, zašto su nam bitni i kako se koriste za zaštitu okoline.

Čemu služe DPF filteri?

DPF filteri su dizajnirani da smanje emisiju čestica i ispušnih plinova koji izlaze iz izduvnog sistema dizel vozila. Kao što ime sugerira, DPF filteri djeluju kao filter koji hvata čestice koje se oslobađaju iz izduvnog sustava. Ovi filteri sastoje se od finih pora i kanala koji zadržavaju i sakupljaju štetne čestice iz izduvnog plina.

Zašto su DPF filteri bitni?

DPF filteri su bitni jer pomažu u smanjenju emisija štetnih materija koje izlaze iz izduvnog sistema vozila. Ove materije su opasne za okoliš i ljudsko zdravlje, a njihovo smanjenje

doprinosi zaštiti okolini i ljudskog zdravlja.

Kako DPF filteri djeluju?

Kada vozilo s DPF filterom vozi, čestice se sakupljaju u filteru. Kada se filter napuni česticama, automobil koristi proces koji se naziva regeneracija kako bi spalio čestice i očistio filter. Regeneracija se obično odvija pri višim temperaturama, što znači da se najbolje obavlja na  autoputevima . Regeneracija može biti pasivna ili aktivna, zavisno o uslovima vožnje. U slučaju pasivne regeneracije, temperatura izduvnih plinova tokom normalne vožnje dovoljno je visoka da se regeneracija obavi. Kod aktivne regeneracije, kontrolna jedinica motora će namerno povećati temperaturu izduvnih gasova kako bi se regeneracija obavila.

Prednosti DPF filtera

Jedna od najvećih prednosti DPF filtera je smanjenje emisije štetnih materija

. Ovi filteri pomažu u zaštiti okolini i ljudskog zdravlja, sprječavajući da opasne čestice uđu u atmosferu. Osim toga, DPF filteri pomažu u produženju životnog veka vozila, što znači da ćete manje trošiti na održavanje vozila u budućnosti.

Problemi s DPF filterima

Iako DPF filteri imaju mnoge prednosti, mogu sepojaviti i neki problemi. Na primer, ako se regeneracija ne odvija redovno ili pravilno, filter se može začepiti, što može dovesti do gubitka snage motora ili čak do oštećenja motora. Takođe, filteri su podložni mehaničkim oštećenjima i mogu se pokvariti ako se u njih uđe neki strani predmet.

Kako reparirati DPF filter?

Kada se DPF filter pokvari, postoji nekoliko opcija za njegovo popravljanje. Jedna od opcija je zamjena filtera novim, ali to je često skupa opcija. Druga opcija je regeneracija filtera, pranje DPF filtera,što je postupak koji omogućuje čišćenje filtera i vraćanje njegove funkcionalnosti. Postupak regeneracije obično se provodi uz pomoć posebnih uređaja, a može se provesti pasivno ili aktivno. Pasivna regeneracija se odvija tijekom normalne vožnje, dok se aktivna regeneracija provodi uz pomoć softverskih alata.

Optimalno vrijeme za reparaciju DPF filtera

Optimalno vrieme za reparaciju DPF filtera zavisi o mnogim činiocima, uključujući način vožnje, kilometražu i uslovi vožnje. Međutim, kao opšte  pravilo, preporučuje se regeneracija filtera na svakih 80.000 do 100.000 kilometara ili svakih 3 godine. Takođe je važno pratiti stanje filtera i provjeravati ga redovito kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju i da funkcionira ispravno.

DPF filteri su važni za zaštitu okoline i ljudskog zdravlja. Oni pomažu u smanjenju emisije štetnih materija  koje izlaze iz izduvnog sistema vozila. Međutim, kako bi filteri bili učinkoviti, potrebno ih je redovito održavati i provoditi regeneraciju kada je to potrebno. Pravilna upotreba DPF filtera i redovito održavanje pomoći će vam da produžite životni vijek vašeg vozila i zaštitite okoline.