Home Zanimljivosti Vlasnici dizelaša obratite pažnju, ovo je razlog zbog kog čišćenje dpf filtera...

Vlasnici dizelaša obratite pažnju, ovo je razlog zbog kog čišćenje dpf filtera treba da bude sastavni deo redovnog održavanja automobila

Portrait of smiling vehicle mechanic holding wrench and working under the truck in vehicle repair shop.

Tehnički pregled i registracija vozila postali su noćna mora mnogim vozačima. U velikoj meri su ovom doprineli apsolutno nejasni tekstovi u medijima koje su pisali uglavnom ljudi koji se ne razumeju u materiju i kojima je cilj bio da zastraše vozače i vlasnike automobila. Pod posebnim stresom su bili vozači dizel automobila koji su bili plašeni „horor pričama“ o merenju izduvnih gasova i nemogućnosti da prođu tehnički. Mnogi su mislili da će morati trajno da parkiraju svoj automobil i kupe noviji dizel ili pređu na benzinske automobile.

Pre svega treba da imate na umu da su strogi propisi na tehničkom pregledu sa razlogom doneti, kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Dakle, ni jedan zakon se ne donosi tek reda radi, već da bi se izbegle nesreće zbog neispravnog automobila. Ovo posebno važi za vozače dizel automobila, jer mnogi nisu ni svesni da kada na kolima imaju dpf filter čišćenje je sastavni deo održavanja automobila upravo zbog njihove sigurnosti. Cena čišćenja dpf filtera na automobilima zavisi od nekoliko faktora, a jedan je svakako stanje samog filtera, pa će sigurno biti jeftinije ako ga redovno šaljete u servis.

 

Šta je dpf filter i čemu služi?

 

Dpf filter je sastavni deo izduvnog sistema automobila. U automobile se ugrađuje zbog smanjenja zagađenja vazduha, jer su dizel motori, uprkos svim dostignućima moderne tehnologije, i dalje najveći zagađivači vazduha. Napravljen je od metalnog obruča u kom je keramičko saće koje služi da zadrži sve čestice koje zagađuju vazduh.

 

Ako u automobilu imate ugrađen dpf filter čišćenje je neophodno zbog Vaše bezbednosti

 

Automobili sa Dpf filterom imaju opciju samočišćenja sagorevanjem. Ovaj proces se odvija pri dužoj vožnji na otvorenom putu kada automobil postigne veću radnu temperaturu. Tada se sva nagomilana prljavština na keramičkom saću sagori. Međutim, gradska vožnja u kojoj automobil ne može da postigne odgovarajuću temperaturu dovodi do ozbiljnog začepljenja dpf filtera. Do začepljenja dolazi i kada se u auto stalno sipa gorivo lošeg kvaliteta. Da je zapušen dpf filter primetićete tako što će auto izgubiti snagu, neće moći da postigne veći broj obrtaja i delovaće Vam kao da se muči u toku vožnje na uzbrdicama. Ako ignorišete ove znake može doći do toga da se automobil zapali u toku vožnje.

 

Koja je cena čišćenja dpf filtera?

Cena čišćenja Dpf filtera zavisi od toga koliko je sam filter zaprljan. To se određuje u servisima koji se bave čišćenjem filtera, a procena se ne može izvršiti „na oko“, već se posebnom sondom filter pregleda i utvrđuje na koji način će se tretirati. Filter se potom potapa u posebnu kadu sa hemikalijama koje će razložiti sve što se nakupilo na samom saću filtera. Potom se pristupa mehaničkom čišćenju koje imitira proces koji se odvija tokom vožnje, a to je termička obrada filtera. Nakon što se taj proces završi, filter se ponovo pregleda i utvrđuje se da li je potrebno ponoviti postupak. Cena čišćenja dpf filtera će biti veća i ukoliko filter mora da se otvara, a zatim vari.

Uprkos čitavom procesu koji deluje jako komplikovano, imajte na umu da je cena čišćenja dpf filtera daleko manja nego cena novog filtera, ili novog automobila, pa bi to trebalo da imate na umu i da čišćenje obavljate makar jednom godišnje kao deo redovnog održavanja automobila