Home Putovanja Kreme za sunčanje – najefikasnija zaštita od UV zračenja

Kreme za sunčanje – najefikasnija zaštita od UV zračenja

krema za suncanje

Približavamo se onom delu godine kada svaki slobodan trenutak provodimo napolju, na svežem vazduhu, upijajući tople sunčeve zrake. Ipak, i pored svih benefita koje nam sunce pruža kao što je, na primer, za organizam neophodan vitamin D, činjenica je da izlaganje sunčevim zracima može imati i brojne štetne posledice.

Kako je poslednjih decenija došlo do oštećenja ozonskog omotača, tako je porasla i opasnost od štetnog uticaja UV zračenja, pa sunčanje više nije tako bezbedno kako je bilo pre trideset, ili četrdeset godina.

Zbog toga je upotreba kreme za sunčanje postala apsolutno neophodna tokom prolećnih i letnjih meseci, dok se tokom ostatka godine preporučuje zaštita kože lica odgovarajućim kremama sa zaštitnim faktorom ukoliko provodite vreme na otvorenom.

Kako odabrati pravu kremu za sunčanje?

Odgovarajuća krema za sunčanje važan je deo naše svakodnevne rutine tokom letnjih meseci. Zbog toga je važno odabrati pravu. Kvalitetna krema, sa odgovarajućim faktorom, štitiće kožu od opekotina, preranog starenja, ali i od težih posledica kao što je pojava melanoma.

Dakle, najvažnija karakteristika koju ovakav proizvod treba da poseduje jeste da pruža zaštitu od štetnog UV zračenja. Preporučuje se da odaberete kremu koja poseduje barem SPF 30, a poželjno je i više, kako biste osigurali adekvatnu zaštitu svoje kože.

najbolje kreme za suncanje

Pored toga, kreme za sunčanje mogu imati i druge pozitivne efekte na kožu, kao što je hidratacija , ali i zaštita kože od negativnog uticaja slobodnih radikala ukoliko krema sadrži i antioksidanse.

Vrste krema za sunčanje

Postoje dve osnovne vrste krema za sunčanje – kreme sa hemijskim filterima i kreme sa fizičkim filterima. Osnovna razlika je u tome što kreme sa hemijskim filterima funkcionišu tako što apsorbuju UV zrake, dok kreme sa fizičkim filterima reflektuju UV zrake. Proizvodi sa fizičkim filterima preporučuju se osobama sa osetljivijom kožom, kao i onima koji su alergični na sastojke u kremama sa hemijskim filterima.

Proizvode za sunčanje možete pronaći u različitim oblicima – u formi losiona, spreja, gela ili kreme. Odabir najbolje kreme za sunčanje svakako zavisi od preferencija pojedinca, kao i od praktičnosti upotrebe. Losioni, na primer, predstavljaju najčešći izbor zbog jednostavne upotrebe i brzog upijanja, ali osobama koje imaju suvu kožu ipak se preporučuje upotreba odgovarajućih krema sa zaštitnim faktorom koje će koži, pored zaštite, omogućiti i dodatnu hidrataciju. Pored toga, za osetljivije delove tela, poput usana, preporučuju se balzami sa SPF-om.

Šta zapravo označava SPF?

Faktor zaštite od sunca (SPF) zapravo nam govori koliko dugo će krema koju smo odabrali pružati zaštitu od UVB zraka. Na primer, SPF 15 pruža zaštitu 15 puta duže nego što bi koža bila zaštićena bez kreme za sunčanje. Većina stručnjaka preporučuje kreme koje poseduju barem SPF 30.

Šta je još važno znati?

Kada koristite kreme za sunčanje, važno je pratiti i uputstva za upotrebu. Preporučuje se nanošenje kreme 15-30 minuta pre izlaganja suncu, kako bi koža imala dovoljno vremena da apsorbuje potrebne sastojke. Takođe je važno i nanositi dovoljnu količinu kreme, ali i ponavljati nanošenje u toku dana, zavisno od toga koliko dugo ste izloženi suncu, a naročito nakon plivanja ili obilnijeg znojenja.

Ne zaboravite da namažete i osetljiva područja kao što su uši i vrhovi stopala.

Svakako, preporuka je da izbegavate sunce u najtoplijem delu dana, kada je obično i UV zračenje najjače. Uživajte u lepom vremenu na bezbedan način.